Världens ekonomi i nytt läge

Efter årtionden av tillväxt byggd på resultatet av industrialiseringen av västvärlden och utvinning, förädling och utnyttjande av naturens tillgångar i ett allt högre tempo, har västvärlden nu ökat tempot för konsumtion snabbare än vad ländernas ekonomier har råd med. Senast i raden av länder med stora problem med växande statsskulder är USA.

I dagens morgontidningar skrivs att budgetförhandlingarna i USA igår avbröts då president Obama helt sonika rusade ut ur rummet (DN).  Anledningen till president Obamas reaktion är sannolikt att han motsätter sig att landet fortsätter att låna pengar för att fortsätta sin överkonsumtion (SvD). Den 2:a Augusti 2011 hamnar USA i ett läge där man kanske måste ställa in sina betalningar (GP) – ett läge där företag vanligtvis går i konkurs eller i rekonstruktion alternativt säljer sina tillgångar eller släpper in delägare med nya friska pengar. Något som sannolikt inte är ett alternativ för ett land som USA.

Läget inom EU är tyvärr liknande. Irland står inom kort inför samma problematik som USA. (DN). I en artikel i gårdagens DN skrivs dessutom om nattsvarta prognoser för även Grekland och Italien.

Och allt detta mitt i sommarsemestern. N&H gör den enkla analysen att västvärlden står inför en lika stor förändring, som när vi ställde om från jordbrukssamhället till industrisamhället. Skillnaden denna gång är att vi sannolikt måste ta ett steg tillbaka istället för framåt. Sannolikt kommer priser och räntor att gå upp ordentligt i många länder, samtidigt som sociala skyddsnät minskas eller helt försvinner. (Pensioner minskas, bidrag minskas, offentliga kostnader minskas).

Arbetslösheten kommer sannolikt att öka ordentligt då vi inte har råd att köpa service med lånade pengar, då det är i service sektorn flest människor idag arbetar i västvärlden, efter att vi gjort oss av med fabriker och tung industri som vi placerat i vad vi kortsiktigt sett som låglöneländer.

I ett längre perspektiv, är lösningen sannolikt återgång till lokala ekonomier som genererar intäkter. Men då måste vi starta upp förädlingen lokalt igen. Detta innebär sannolikt att fabriker som lagts ner och flyttats till låglöneländer behöver startas upp igen, för att skapa arbeten och generera intäkter till enskilda länder genom att få igång en egen exportindustri igen.

Här finns dock en stor utmaning jämfört med 50-60-70 talen. Och det är industrialiseringen av Kina, som sannolikt inte tänkt sig att minska på sin produktion och export för att underlätta för västvärlden, utan som snarare behöver öka exporten ordentligt för att skapa ett större välstånd för landets stora befolkning.

// N&H

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s