2009 ett krisår för mänskligheten

1918 tog 1:a världskriget slut och Spanska Sjukan härjade. Världen har historiskt genomgått mindre och större kriser sett ur mänsklighetens perspektiv. Vi har haft böldpest på 1300-talet, pest i olika former under 1500-talet, och idag har vi AIDS som inte dödar snabbt, men som tar enormt många liv i fattiga delar av världen.

I dagens tidningar (Svd, DN, BT) är en av huvudnyheterna den epidemi som brutit ut i Mexico. DN skriver att på 13 dagar sedan influensan bröt ut, så har ett 80-tal dödsfall konstaterats. Bilder på påliser och människor i andningsmasker visas i TV på i tidningar. Svd och BT skriver att influensan sprids över världen av turister och resenärer. En grupp Nyzeeländare är satta i karantän efter hemkomst från besök i Mexico.

2009 ser ut att bli ett besvärligt år för oss männsikor. Vårt globala ekonomiska system har delvis kraschlandat, och arbetslöshet och företagsnedläggningar är diskussionsämnet i var mans mun. Det som kan får den ekonomiska krisen att ”blekna bort” är givetvis en kris som sätter liv och hälsa på spel. Om det som brutit ut i Mexico blir en epidemi eller pandemi, så är det relativt ointressant vad som händer på börsen, eller vilka räntor bankerna debiterar. Då handlar det om en direkt överlevnad för oss människor.

Nåväl – nu är det helg, och våren är här. I vår trädgård har Häggen fått blad, och körsbärsträden börjar blomma på sina håll i grannarnas trädgårdar.

För er som är aktiva bloggare, vill jag ännu en gång ge ett bloggtips: ”På västfronten alltid något nytt”. Bloggen skrivs av Johan Trouvé som är VD för Handelskammaren i Göteborg. Vi på N&H tycker det är ett bra initiativ. Den verkar bli seriös, och framförallt ha ett mål och ett syfte.

I veckan träffade vi på N&H människor från universitetsvärlden, och disskuterade bland annat kommunikation och press. Det som händer i mediasammanhang i ett större perspektiv, verkar vara att papperstidningar och ”gamla” informationskanaler, byts ut mot elektroniska tidskrifter och nyheter i ”realtid” över nätet. I ett sådant perspektiv är Johans blogg mycket intressant. Förr skrevs inlägg och insändare i den traditionella pressen. Responstiden för aktuella nyheter var mellan några dagar och några veckor. I en blogg, kommer svaret ”snabbt” och känns aktuellt. Där av vårt positiva ställningstagande för Johans initiativ – det är något som ligger i tiden, men som också är en viktig del i samhällsdebatten. (Något som Carl Bildt anammat sedan flera år – och CB måste ses som en föregångare och inspiratör för andra offentliga personer i detta sammanhang)

// N&H

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s